Zoeken gehele website...
Zoek!
ParketLoods

Is een massief (eiken) houten vloer wel de juiste keuze?

16 april 2014

Bij een duurzame sterke (eiken) houten vloer denken we vaak automatisch aan massief parket of planken. Deze is dik en kan vaak geschuurd worden dus is het de beste vloer die te koop is, maar is dat wel zo? Want een massieve houten vloer kan ook problemen geven. Sterker nog meer dan 90% van alle problemen die met houten vloeren te maken hebben zij gerelateerd aan massieve vloeren.

Zie problemen met massief houten vloeren

De oplossingen om problemen met een massieve vloer te voorkomen

Iedereen heeft wel eens gehoord van een houten vloer met problemen. Meer dan 90% van deze problemen zijn gerelateerd aan een massieve parketvloer.

Zoals:

  • Het bol of hol gaan staan van planken
  • Het kieren van de planken in de winter
  • Een vloer die zo (werkt) uitzet dat de hele vloer bol gaat staan of eruit klapt
  • Muren en deurkozijnen uit zijn verband drukt 

Hoe komt het dat een massief houten vloer zoveel problemen kan geven?

Het grootste probleem is vocht en droogte, ofwel de veranderingen in de relatieve vochtigheid geduurde het jaar. In de lente en zomer staat de centrale verwarming uit en staan de ramen en deuren vaak open. Een huis wordt het in die periode wat vochtiger en het hout van de vloer neemt dat vocht op. Als hout niet tegen gehouden wordt (door lijm en/of spijkers) heeft het de neiging uit te zetten in de breedte van de plank. Als een vloer in de winter te strak gelegd is met te weinig werkingsruimte bij de muren. Dan zou het kunnen dat de vloer zover gaat uitzetten dat de houten vloer geen kant meer op kan en de vloer zich gaat afzetten tegen de muren en bol gaat staan en op plaatsten de ondervloer niet meer raakt. Dit kan zelfs zulke extreme vormen aanemen dat deuren klem komen te zitten en niet meer open of dicht kunnen, of dat de vloer zo bol gaat staan dat midden in de kamer de vloer 20 tot 50cm hoger ligt.

Het omgekeerde kan in de herfst en winter gebeuren, wanneer de CV weer aangaat en er minder wordt gelucht, wordt het ook droger in huis. De massieve houten vloer wordt ook droger en gaat krimpen met grote kieren tussen de planken als gevolg. Dit is natuurlijk minder erg, maar veel mensen zitten hier ook niet op te wachten.

Het hol en bol staan van massieve planken heeft een andere oorzaak. Indien een vloer gelegd wordt op een vloer met een kruipruimte daaronder en deze kruipruimte is van tijd tot tijd vochtig. Dan kan door optrekkend vocht de onderkant van het parket (vochtig) nat worden. Indien dit gebeurd hebben massieve planken de neiging hol te gaan staan. Het omgekeerd gebeurd (bol staan) indien er van boven teveel water op de vloer komt, door bv te nat dweilen of een emmer water die omvalt.

Een massieve eiken plank op vloerverwarming is bijna 100% zekerheid op problemen. Bovenstaand is te lezen dat massief eiken sterk werkt. Door de vloer ook nog bloot te stellen aan hevige temperatuurswisselingen, welke je krijgt met een vloer verwarming. komt er nog een extra factor bij die het werken versterkt. Door de vloerverwarming wordt ook de vloer van onder gedroogd waardoor de planken bol gaan staan. Massief eiken is geen optie voor vloerverwarming. Lamelparket en een multiplank zijn door hun kruislings verlijmde opbouw wel stabiel genoeg voor vloerverwarming. Een uitzondering voor een massieve eiken vloer op vloerverwarming is de Tapisvloer. Dit is een opbouw met een broodjes ondervloer (strookjes eiken of spaanplaat) met daarop verlijmd en verspijkerd 6mm of 8mm eiken stroken. Deze opbouw zorgt ervoor dat de werking dusdanig wordt verminderd dat het op vloerverwarming geinstaleerd kan worden. Tapis vloeren zijn vaak visgraat vloeren. Toch prefereren wij boven de tapis vloer op vloerverwarming de multiplank in in tapis of visgraat verband gelegd, omdat deze met een geringere dikte gelegd kan worden en bij vloerverwarming is dikte van belang ivm met snellere warmte doorgifte. 

Hoe kun je problemen met een massieve parketvloer voorkomen?

Het beste is om een massieve parketvloer zowel te verlijmen als te verspijkeren, hiermee kan het werken van het hout in de breedte tot 80% verminderd worden. Door deze manier van  installeren voorkom je bijna alle boven beschreven problemen. In feite ben je dan een soort multiplank aan het maken. (Zie wat is een multiplank)

De vraag is dan waarom niet direct een multiplank kopen? Een goede multiplank is opgebouwd uit watervast berken multiplex met daarop een toplaag (bv van 6mm eiken). Door de kruislingse verlijming van de lagen berken is het multiplex uiterst stabiel en wekt bijna niet, ook niet als je de vloer zwevend zou installeren. Door deze opbouw is een multiplank ook nog een geschikt om op vloerverwarming te leggen wat niet aan te raden is bij massief parket. Als de vloer ligt kan je niet het verschil zien tussen massief parket of een multiplank. Wij raden eigenlijk altijd een multivloer aan boven een massieve houten vloer. Zie ook wat is de beste houten vloer?

De uitzondering dat wij een massieve vloer boven een multivloer aanraden, is in oude gebouwen. Zoals bijvoorbeeld: cafés en restaurants, boerderijen, kastelen, pastoorshuizen en herenhuizen. Waar een vloer aan geheeld dient te worden, of waar men het oude karakter wil benadrukken en de werking kieren juist wil hebben. Of waar men opgestopte knoesten wilt hebben.

Terug naar overzicht blogberichten over houten vloeren

Reactie plaatsen

Lees eerst de reacties even door voordat u zelf een reactie plaatst. Misschien staat het antwoord op uw vraag al tussen de reacties.

Reacties

Reactie geplaast op: 05-03-2019 door Wil

Wij willen een massief eiken vloer over een bestaande laminaatvloer leggen. Kan dit en moet er dan nog een ondervloer tussen? Graag uw advies. Met vriendelijke groet, Wil

Reactie geplaast op: 03-11-2018 door Mildred van Helderen

We zijn een vloer aan het laten legen masief hout tot de ontdekking zitten in alle planken golven hoort dit? Zei zeggen dat dit komt door het schaven. Graag een reactie Met vriendelijke groet.

Reactie geplaast op: 21-06-2018 door Jacqueline

Wij denken erover om te verhuizen. Onze massief eiken vloer van 20 jaar oud willen we graag meenemen. Maar... in het nieuwe huis zal vloerverwarming komen. Is onze vloer wel geschikt? Zal deze vloer nog veel gaan werken? Graag uw reaktie

Reactie geplaast op: 12-04-2016 door Hunnego

Globaal gezien zijn bovenstaande gegevens correct, alleen wordt vergeten om wat betreft het krimpen en uitzetten van het materiaal er de volgende nuance bij te vermelden . Eikenhout bezit een cellenstructuur die in tegenstelling tot bvb vurenhout minder vocht op neemt dus ook minder onderhevig is aan genoemde bijwerkingen. Daarbij komt om er voor te zorgen dat het krimpen en uitzetten minimale gevolgen zal hebben moet bij het plaatsen van eiken vloerdelen de hartkant ( te zien aan de jaarringen op het kopse hout) per element om en om gelegd worden zodat er per deel een tegengestelde werking optreed. Bij goede parket panelen is daar bij de fabricatie al rekening mee gehouden. Verder moet ook bij eikenhouten (parket) vloeren ten alle tijden ter plaatse van de aansluiting op de muren en aanverwante delen altijd een marge van ± 1 cm worden aangehouden om er voor te zorgen dat het materiaal de ruimte krijgt om uit te zetten. IGT een timmerman in ruste met ruim 45 jaar praktijk ervaring.
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Dank voor de aanvulling, Er is alleen een probleem en dat is dat de massieve delen niet op hartkant te sorteren zijn, omdat de fabriek onspanningsgroeven onder planken heeft gemaakt.

Waardoor er toch met werking bij zwevende installatie rekening gehouden dient te worden.

Ook de 1cm is niet altijd voldoende dit is afhankelijk van de breedte van de ruimte. In ons geval blijven we uit ervaring toch bij ons stanpunt dat we op een massieve vloer zwevend gelegd geen garantie geven omdat deze toch te veel kan werken.

 

Reactie geplaast op: 11-12-2015 door E. Homan

Ik las uw heldere uitleg over bolstaan van parketvloeren. Een vraag: wij hebben in visgraad verband een eiken vloer. Het parket bestaat uit een laagje echt hout gelijmd op een onderlaagje. Deze delen zijn gelijmd en gespijkerd op grotere onderplaten van ik meen 60x60. En deze onderplaten zijn verlijmd met de uitgevlakte betonnen vloer (geen kruipruimte). Er lopen geen leidingen. Het parket is daarna gelakt. Het parket is strak tegen de muren aangelegd (dit kon volgens de inmiddels failliete leverancier vanwege de net beschreven werkwijze). Op een plaats staat het parket fors (en steeds forser) bol (niet direct bij de muur maar meer naar het midden). Weet u een oplossing? Helpt het bijvoorbeeld om alsnog de randen bij muur vrij te zagen? Ik hoor graag van u.
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste,

 
Vervelend om te lezen dat uw vloer bol is komen te staan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een vochtprobleem. Ik denk optrekkend vocht vanuit de betonvloer, dit kan voorkomen als de vloer geen vochtscherm heeft. Als de spaanplaat ondervloer platen zwevend liggen (wat ik niet verwacht) dan zou de vloer vrij gezaagd kunnen worden. Zo niet moet er bekeken worden, of de vloer te redden valt. Ik raad aan een parketteur naar de vloer te laten kijken. en uw verzekering in te ligt.
 
Bert Parketloods
Tekst naw
ParketLoods020 - 261 39 07info@parketloods.nlKeienbergweg 27, 1101 EX Amsterdam Zuid-Oost

Voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring

De prijzen in de webshop staan standaard op Incl. btw 

ParketLoods logo
ParketLoods