Zoeken gehele website...
Zoek!
ParketLoods

Hoe houdt u een houten vloer schoon?

15 januari 2013

Schoonmaken kan een behoorlijke klus zijn, maar het is vooral belangrijk om uw huis te beschermen. In het geval van houten vloeren is regelmatig schoonmaken de beste manier om uw vloer de tand des tijds te laten doorstaan. Het is niet moeilijk om parket / houten vloeren schoon te maken, en als u de volgende stappen volgt, zal de klus snel geklaard zijn.

 
Zoals met veel andere dingen is voorkomen beter dan genezen. U zorgt dat een grote schoonmaakbeurt voorkomen wordt, waardoor de klus een stuk minder lastig wordt. Een deurmat waaraan gasten hun schoenen kunnen afvegen is al een goed begin. Een groot deel van het vuil zal hierdoor buitenshuis blijven. Maak er een regel van dat natte schoenen buiten of in de garage moeten blijven. Vocht zorgt er namelijk voor vlekken en onregelmatigheden in uw parketvloer.
 
Ook al neemt u deze voorzorgsmaatregelen, uiteindelijk zal uw vloer toch vies worden, en moet u deze schoonmaken. Allereerst moeten houten vloeren elke week geveegd worden met een zachte bezem. Een stugge bezem zou de vloer (voornamenlijk de toplaag zoals olie, wax en lak) namelijk kunnen beschadigen.
 
Het is ook aanbevolen om de vloer stof te zuigen, met een stofzuiger met zachte (parket) borstel. Zware stofzuigers en zouden ook de vloer kunnen beschadigen. Eveneens bestaat het gevaar dat de vloer een deuk kan krijgen wanneer u een zware stofzuiger zou laten vallen. 
De vloer afnemen met een vochtige dweil zou ook op wekelijkse, al dan niet tweewekelijkse basis moeten gebeuren. U moet erop letten dat u geen kletsnatte, maar een lichtvochtige goed uitgewrongen dweil of mop gebruikt. Overtollig water kan de vloer beschadigen, de planken kunnen kromtrekken of er kunnen vlekken ontstaan. Men raadt aan om een scheutje witte azijn bij het dweilwater te voegen, dit weekt vet los en voorkomt een grijze zweem over het vloeroppervlak. Een te grote hoeveelheid azijn zal uw vloer niet ten goede komen. Een half kopje azijn op grofweg 4 liter is de maat die u kunt aanhouden. Het dweilwater dient vervangen te worden wanneer het troebel is geworden en nog beter  is een tweede emmer te gebruiken met schoon water om vuile dweil in voor te spoelen.
 
Hardnekkige vlekken of vetresten hebben een specifieke reiniger nodig. Er zijn vele merken op de markt. U kunt een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel testen door het op een onopvallende plek aan te brengen. Het reinigingsmiddel dient geen vlekken of residu achter te laten. 
Met een beetje aandacht is het schoonmaken van houten vloeren geen moeilijke klus, en uw werk wordt meteen beloond met een ruimte die uitnodigend en ontspannend is. Het schoon houden van parket is de beste manier om uw vloer te onderhouden en de waarde van uw investering te behouden. 
 
Pas op veel fabrikanten van houten vloeren hebben hun eigen regels voor het schoonhouden van hun product. Volg in dit geval de instructies van de fabrikant op.

Reactie plaatsen

Lees eerst de reacties even door voordat u zelf een reactie plaatst. Misschien staat het antwoord op uw vraag al tussen de reacties.

Reacties

Reactie geplaast op: 17-09-2018 door Hilde

Goeie morgen, hoe kan ik de geur van kattenpis wegkrijgen die de vorige huurders achterlieten??

Reactie geplaast op: 02-09-2018 door Mieke Storms Wiegel

Het toevoegen van azijn, is dit ok voor zowel lak ondergronden als geoliede vloeren?

Reactie geplaast op: 18-06-2016 door Carla Sterk

Heb wof 20 cm. breed 4 mm toplaag verouderd Zilverschampoo gelekt op closer waar door een kring in vloer Hoe Krijg ik deze Verwijderd ? ( hele plek op vloer)Groetjes Carla
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Helaas kan ik dit zo niet beantwoorden, het beste kunt u er een parketteur vragen of hij langs kan komen om de situatie te bekijken.

Reactie geplaast op: 21-01-2015 door bert

Beste Janna,

Dank voor het compliment, dat is altijd fijn om te horen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 21-01-2015 door janna

ik vind het een mooi en handige vloer.

dat wilde ik even zeggen

Tekst naw
ParketLoods020 - 261 39 07info@parketloods.nlKeienbergweg 27, 1101 EX Amsterdam Zuid-Oost

Voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring

De prijzen in de webshop staan standaard op Incl. btw 

ParketLoods logo
ParketLoods