Zoeken gehele website...
Zoek!
ParketLoods

Een eiken houten vloer in de natuur zeep!!!

15 mei 2014

Een gezeepte eiken parketvloer is ecologisch, duurzaam, goedkoop, makkelijk in onderhoud en niet onbelangrijk erg mooi. Veel van onze klanten in de showroom lopen direct naar de gezeepte eiken vloer en willen alleen nog maar die afwerking, vanwege het natuurlijke onbehandelde uiterlijk. Maar hoe zet je een vloer in de zeep, wat is het effect en wat zijn de voor en nadelen van een gezeepte vloer?

Wat is een gezeepte vloer?

Het is een vloer die als beschermlaag alleen in de (woca natuur) zeep is gezet, dus zonder lak of olielaag. Dit is een van de oudste eiken vloer met zeep behandeldmethodes om houten vloeren te beschermen. Deze manier wordt nog veelvuldig in Scandinavische landen gebruikt. Daar wordt het zepen voornamelijk gebruikt op grenen/vuren en essen vloeren omdat die vloer van oudsher meer gebruikt worden in die landen. Maar ook daar zie je een opmars in gezeepte eiken parketvloeren. Niet in de laatste plaats om dat zeep op eiken nog een extra werking heeft en dat is dat het hout een beetje rookt, waardoor het hout een mooie rauwe licht vergrijsde look krijgt. Een normaal gerookte eiken vloer is een vloer waarvan het looizuur dat in eiken zit een reactie is aangegaan met ammoniak een sterk alkalisch product. Dit gebeurd in rookkamers en is niet erg milieu vriendelijk. Zeep is licht alkalisch met een PH waarde van 10 en gaat daardoor ook een reactie aan met het looizuur (tannine) in het eiken waardoor er een zeer lichte grijze rooktint in het eikenhout komt.

In Nederland krijgen we meer aanvragen voor gezeepte eiken vloeren vanaf 2013. Niet in de laatste plaats omdat de bekende woonbladen er meer aandacht aan besteden.

De voor- en nadelen van een zeep vloer.

De voordelen van een gezeepte vloer op een rijtje:

 • Het is ecologisch er zitten geen chemicaliën in natuurzeep
 • Het is erg fraai en natuurlijk, doordat de eiken vloer een rauw onbehandeld uiterlijk houd
 • De vloer vergeeld niet, door het logen van de zeep wordt de vloer iets grijs
 • Het is goedkoop
 • Goed voorin de keuken, omdat zeep automatisch vet inkapselt
 • Het is zeer goed vuilafstotend (bij vet en zelfs rode wijn vlekken) zie onderhoud
 • Het is eenvoudig zelf aan te brengen op een nieuwe of geschuurde vloer

De nadelen van een gezeepte vloer op een rijtje:

 • Een gezeepte vloer moet regelmatig opnieuw gezeept worden, omdat zeep zacht is kan vuil makkelijk diep in de poriën komen. Als de vloer tijdig juist gedweild wordt het vuil dat door het zeep ingekapseld wordt verwijderd en komt er een nieuw laagje zeep op het hout. Zie onderhoud.
 • De vloer krijgt een cafevloer look en is besmettelijk voor watervlekken en vetvlekken.
 • De vloer kan te vaak iets te nat gemaakt worden wat slecht is voor parket. Bij het moppen moet de vloer daarna goed drooggemaakt worden. Om extreem werken of bij (lamel)parket van slechte kwaliteit delamineren te voorkomen.
 • Een gezeepte vloer is niet aan te raden bij vloerverwarming.

Een eiken houten vloer in de zeep zetten.

Benodigdheden:

 • Natuurzeep 1 ltr per 10m2 (bv van Woca) 
 • Witte pad Met eventueel een houder
 • Rode pad of staalwol 000
 • 2 emmers
 • Een mop (katoen) Liefst Swepmob
 • Pluisvrije doeken of droge dweil
 • Stofzuiger

1   Wij raden aan bij een nieuwe parketvloer deze eerst te (laten) instaleren alvorens deze te zepen. Indien je een onbehandelde korrel 120 geschuurde vloer heb gekocht (dit is hoe wij hem standaard leveren), probeer dan schoon te werken bij het leggen en kijk uit met vingerafdrukken of ander vuil op de onbehandelde vloer, mochten deze er toch opzitten schuur deze dan handmatig met de nerf mee weg. Een behandelde vloer die bijvoorbeeld met olie, was of lak behandeld is dient totaal gerenoveerd te worden en er moet dan minimaal 1mm afgeschuurd worden, zodat zeker is dat de gerenoveerde vloer 100% onbehandeld is.

2    Maak de vloer stofvrij door te stofzuigen. En reinig de vloer dan goed met Woca intensiefreiniger (volg de instructies op de verpakking.) deze reiniging is nodig om het tanninen dat dicht aan de oppervlakte ligt te verwijderen Als je dit verzuimd kunnen er met zepen donkere plekken in de vloer komen. 

3    Mix dan natuurzeep 1ltr op 1ltr lauwwarm water, het verbruik is ongeveer 1 ltr per 2m2. Breng de zeep op met de witte pad. Zeep drie banen met de witte pad in door cirkelende bewegingen te maken, zodat het zeep goed gaat schuimen. Als de drie banen zijn ingezeept droog de vloer met een dweil of pluisvrije doeken. En doe dan hetzelfde met de volgende drie banen.

4    Als alles gedaan is en de vloer helemaal is ingedroogd, dat is na een uur. Herhaal je het inzepen zoals boven in kopje 3 is beschreven.

5    Na weer een uur drogen zullen er donkere en lichte strepen/plekken op de vloer te zien zijn. De donkere plekken is een teveel aan zeep. Nu moet de vloer gedweild worden met een katoenen mop om het teveel aan zeep op te nemen en te verdelen. Maak een lauwwarm sopje van natuurzeep 1 op 20 en een tweede emmer met schoon lauwwarm water. Mop de vloer door de mop in de zeep emmer het sopje op te laten nemen, wring de mop uit en dweil met de mop de vloer. Spoel de mop uit in de emmer met schoonwater en herhaal de stappen tot de parketvloer gedweild is ververs de emmer met schoonwater regelmatig. Maak de vloer eventueel met een pluisvrije doek goed droog als deze te nat is geworden. Na een uur drogen de vloer nogmaals op dezelfde manier voor de tweede keer dweilen.

6    De vloer staat nu goed in de zeep alleen doordat vloer nat is geweest zijn er vezels van het eiken overeind gaan staan en voelt de vloer ruw aan. Normaal is dit alleen bij de eerste keer dat de vloer in contact met water is geweest. Schuur de vloer met een rode pad of met staalwol 000, hierdoor word de vloer weer glad. Stofzuig de vloer om deze stofvrij te krijgen. En je (eiken) gezeepte vloer is klaar.

Onderhoud van een gezeepte vloer.

Het onderhoud van een gezeepte vloer is eigenlijk heel eenvoudig, maar het ligt er een beetje aan of het veel of weinig werk is. Een gezeepte eiken houten vloer kan wat sneller vies worden, omdat zeep niet een harde laag over het parket legt. De zachte zeep zit in de poriën. En vuil kan snel wat dieper ingelopen worden. Een vloer grenzend aan een tuin zal vaker gedweild moeten worden met een (swep)mop, dan een vloer in een appartement 1 hoog waar je niet met schoenen loopt.

Het dagelijks onderhoud is bezemen en stofzuigen als het vies is. Als je ziet dat er ingelopen vuil in de vloer zit, moet de vloer gemopt worden doe dit in ieder geval 1 keer per 2 maanden omdat ook als je niet met schoenen loopt de zachte zeeplaag op de looproutes slijt. Bij het dweilen/moppen wordt het vuil en een beetje zeep verwijderd en een vers laagje zeep wordt komt weer op de vloer

Dweilen/moppen, maak een lauwwarm sopje van natuurzeep 1 op 20 en een tweede emmer met schoon lauwwarm water. Mop de vloer door de mop in de zeep emmer het sopje op te laten nemen, wring de mop uit en dweil met de mop de vloer. Spoel de mop uit in de emmer met schoonwater en herhaal de stappen tot de parketvloer gedweild is ververs de emmer met schoonwater regelmatig. Indien de vloer te nat geworden is droog deze dan met een pluisvrije doek.

Zeep kapselt van nature vuil in ook vetten en gemorste rode wijn. En met moppen zullen bijna alle vlekken automatisch verwijderd worden.

Mocht een bv een ingedroogde rode wijnvlek niet weggaan kun je deze met bv Woca intensiefreiniger wel wegkrijgen doe deze op een groen schuursponsje en boen zo de vlek eruit. Door de intensief reiniger is ook het zeep verwijderd deze zal weer opnieuw op de plek opgezet moeten worden.

De intensiefreiniger kan ook gebruikt worden als de gehele vloer te vuil is. Daarmee kan de zeeplaag inclusief diepliggend vuil van de vloer verwijderd worden. Het is dan wel zaak een nieuwe zeeplaag aan te brengen. Zie hoe breng je zeep aan op een houten vloer vanaf kopje 2.

Deze eiken houten vloeren zijn perfect om een zeepvloer van te maken:

Terug naar overzicht blogberichten over houten vloeren

Reactie plaatsen

Lees eerst de reacties even door voordat u zelf een reactie plaatst. Misschien staat het antwoord op uw vraag al tussen de reacties.

Reacties

Reactie geplaast op: 25-12-2018 door Edwin Pinkse

Goedendag,Is het ook mogelijk een Robijnvloer in de zeep te zetten? Zo ja, kent u hier voorbeelden van en heeft u wellicht een foto van het effect?Mvrgr. Edwin Pinkse

Reactie geplaast op: 29-10-2018 door Annette

Wat gebeurt er als je een kersenhouten vloer wil wil oliƫn en zepen? Groetjes Annette

Reactie geplaast op: 11-10-2018 door Erwin Hilverink

Graag een prijs 100m2 voor zwitserland

Reactie geplaast op: 27-08-2016 door Demol

Waarom gaat verzepen niet in geval van vloerverwarming?Kan je ook een eikenhouten eettafel verzepen en is dat dan vlekbestendig?
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Een gezeepte vloer is niet geschikt voor vloerverwarming, omdat je deze heel vaak nat moet schoonmaken. En de vloer wordt dan van ondeer weer uitgedroogd door de verwarming dit kan delamineren veroorzaken.

Een gezeepte vloer of tafelblad is alles behalve vlekbestendig. 

 

Reactie geplaast op: 28-07-2016 door pel linda

halloik heb een oude woning gekocht vorig jaar met een echte parket domino blokjes ij heb deze helemaal laten afschuren en niet laten behandelen heb er wel een licht grijze hout tint laten opzeten maar geen bescherming op er liggen tapijten op natuurlijk zie je het verschil wat mij nu niet stoort omdat je nu ziet maar op sommige plaatsen zoals aan de voordeur en achter deur en de loop heb word het steeds donkerder en ook aan de keuken vet plekken hoe kan ik dit helemaal terug wat mooier propperder krijgen mag ik het met schuurbortsel doen ?

Reactie geplaast op: 22-03-2016 door Rolf Gouderjaan

Te gek artikel, bedankt!! Ik wil mijn vloer ook omtoveren tot een gezeepte vloer. Als ik het dus goed begrijp krijg ik hiermee een natuurlijk ogende eikenhoutenvloer. Mijn huidige eikenvloer zit in de olie. Deze ga ik intensief reinigen. Kan ik hierna met de zeep aan de haal zoals beschreven. Of geldt dit echt alleen voor geschuurde / onbehandelde vloeren.?Alvast bedankt voor de reactie!!
Antwoord
Reactie van: Parketloods
 
 
Je moet echt terug gaan naar een kale eiken geschuurde vloer, anders werkt het niet.
Als er nu olie op zit moet je rekening houden dat de vloer 0.7mm tot 1mm terug geschuurd moet worden.

Reactie geplaast op: 07-03-2016 door M. de Jong

Beste Parketloods,Ik heb een partij nieuwe grenen vloerdelen (18 x 200 cm) die ik wil gaan leggen in mijn al ingerichte huis; lastige klus, de meubels moeten dan heen en weer worden geschoven. Ik heb daarbij - kort - hulp. Het leek mij daarom handig en slim om de vloer van te voren te behandelen. Ik wil graag een lichte, Scandinavische look. Mijn vragen:-kan dit? (eerst behandelen, dan leggen; aangezien je ook reeds behandelde vloerdelen kan kopen lijkt me van wel...) -is het bij (Frans) grenen genoeg om met de witte basiszeep van Woca te behandelen, of kan ik beter eerst een laag witte loog aanbrengen? -ik lees her en der dat het verstandig is de achterzijde tegen kromtrekken te lakken. geldt dit ook bij een gezeepte vloer? En zo ja, met lak, of met zeep? (de delen liggen nu te acclimatiseren en ik zie ze nu al kromtrekken! ik stook niet hoog)Vriendelijke groet, M. de Jong

Reactie geplaast op: 06-03-2016 door Valeri Van Tendeloo

Beste, in ons nieuwe huis ligt een houten vloer (15 jaar oud) die enkel met zeep gereinigd werd. Ze hebben met een groenschuursponsje verfdruppels verwijderd en nu zijn er overal lichte schuur plekjes. Hoe krijg ik deze weg? Of slijten ze langzaam?Groetjes! Valeri
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Een vloer onderhouden met Natuurzeep is iets anders dan een gezeepte vloer.

 
Waarschijnlijk heb je een geoliede vloer die je met zeep onderhoud. nu heb je met het schuursponsje zowel de zeep als de olielaag weggehaald en daardoor oogt de vloer daar nu kaal.
 
Ik raad aan om groot onderhoud aan je vloer doen, Door eerst de zeeplaag te strippen met intensiefreiniger en daarna de vloer opnieuw in de olie te zetten. Dan ben je van je plekken af en kan je de vloer weer onderhouden met zeep. Als je niet zeker weet of de vloer geolied is raad ik aan een parketteur uit te nodigen en hemt laten kijken en eventueel direct de onderhoudsbeurt uit te laten voeren.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 26-11-2015 door R. Kuipers

Ik heb vandaag een houten vloer schoongemaakt met groene zeep, nu zitten er op een aantal plaatsen donkere vlekken van stukjes groene zeep voelt vettig aan. Hoe krijg je die er nu weer uit????????
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste R, kuiper,

Ik ga ervan uit dat u een geoliede vloer heeft schoongemaakt met groene zeep. Als dat zo is dan zijn het waarschijnlijk vetvlekken. Maar alles is gissen omdat ik niet exact weet wat u heeft liggen en hoe de staat van de vloer is.
 
Mocht het een olie vloer zijn kunt u met intensief reiniger de vloer reinigen en opnieuw in de olie zetten.
 
Als u het niet vertrouwd kunt u er het beste een parketteur bijhalen.
 
Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 26-10-2015 door bert

Beste,

 Als je hem niet witter wilt maken kan je hem onderhouden met Woca naturel zeep. Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 26-10-2015 door toos

Goedemiddag,

 

mijn eiken parket vloer is met Woca witte zeep ingezeept. Ik wil hem niet nog witter hebben en vraag me af of ik ook met natuurzeep kan schoonmaken.

Reactie geplaast op: 31-08-2015 door Bert

Beste Jade,

 

Om de vloer in de zeep te zetten heb je minimaal nodig:

·        Woca natuurzeep (zonder pigment) De basiszeep met pigment kan ook dan wordt de vloer lichter. Dit zou je op een proefstukje kunnen proberen. De meeste mensen vinden zonder pigment mooier op eiken.

·        Witte pads

·        Mop katoen en twee emmers.

Dit kan je allemaal bij de betere Parketzaak krijgen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 31-08-2015 door Jade

We zijn nu ook bezig een oude eiken vloer te schuren en willen hem ook in de zeep zetten. De verhalen maken ons heel enthousiast. Maar u heeft het over moppen. Katoenen moppen en rode moppen. Weet u ook waar ik die kan kopen?

Reactie geplaast op: 27-08-2015 door Bert

Beste van Pelt,

Groene zeep kleurt het grenen iets donkerder en door uv invloeden krijg je dan uiteindelijke een gele vloer.

Bij grenen wordt meestal een natuur basiszeep van Woca met witpigmenten gebruikt om het vergelen enigszins tegen te gaan en de lichte geschuurde kleur van grenen te benadrukken.

Het is inderdaad aan te raden de laatste schuurgang met de nerf mee met K120 te doen. Pigment pakt beter op ruwe delen dus een egale afwerking met overal dezelfde grofheid geeft het mooiste resultaat. Bij slecht schuren ga je pigmentvlekken op de vloer krijgen. Schuren is een vak en het is erg moeilijk overal dezelfde grofheid te krijgen. 

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 26-08-2015 door c van Pelt

Onze oude grenen vloer moet opnieuw worden geschuurd. We kunnen niet besluiten wat we erop willen. Ik vind hem altijd zo mooi als hij kaal geschuurd is. Nu lees ik over inzepen met driehoek groene zeep. Zijn dat die ronde potten die je in de supermarkt koopt? En gaat de vloer niet vergelen door de zon? En moet hij worden geschuurd met nr. 120?

 

Vr.gr.

 

C. van Pelt

Reactie geplaast op: 14-07-2015 door Bert

Beste,

Voor een gezeepte vloer, moet je op kaal hout beginnen, dus de tafel  moet eerst kaal geschuurd worden.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 14-07-2015 door lenneke

Beste,

Kan je ook eikenhoutenmeubels zepen? Wij hebben eikengewaxt in huis. Misschien eerst de waxlaag verwijderen?

Reactie geplaast op: 16-06-2015 door Bert

Beste,

Grenen is ook geschikt om te zepen, In Scandinavië is het zelfs een van de meest gebruikte afweringen op grenen vloeren.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 16-06-2015 door Bert

Beste,

Dank voor je positieve reactie, 

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 15-06-2015 door Irene

Hallo Parketloods, 

Is dezelfde behandeling ook met goed resultaat uit te voeren op een onbehandelde grenen vloer?

Groeten!

Reactie geplaast op: 15-06-2015 door Manon

Beste Parketloods,

In het huis dat wij recent kochten lag een eikenhouten lamelparket vloer. De vloer was jaren geleden gelakt en daardoor zeer vergeeld, vol krassen en beschadigingen.Met bovenstaande werkbeschrijving in de hand zijn wij, jonge doe-het-zelvers, begonnen aan de klus. Van schuren tot zepen, het is een groot succes geworden. De vloer is als nieuw, prachtig mat en vergrijsd. De vloer is eenvoudig in onderhoud en we krijgen compliment na compliment.Het was 2 dagen werk met 2 personen. Inclusief alle materialen en het huren van de benodigde machines hebben wij 200 euro uitgegeven voor een oppervlakte van 60m2.Parketloods, jullie zijn toppers! Hartelijk dank voor de werkbeschrijving, hierdoor konden wij low-budget een prachtige houten vloer in onze woonkamer realiseren.

Reactie geplaast op: 08-05-2015 door Bert

Beste,

Dit is zeker mogelijk. Het is wel belangrijk dat de verflaag goed afgeschuurd wordt, zodat de vloer echt kaal hout is.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 07-05-2015 door Alies Peiffer

Kan die zeeplaag ook op een oude plankenvloer aangebracht worden. Deze heeft een rode laag verf of zoiets op. We willen dit dan erafschuren met een machine.

Reactie geplaast op: 31-03-2015 door Bert

Beste Andre,

De tekst waar u op reageert is een gezeepte vloer. Deze vloer heeft geen olie behandeling gehad, maar is alleen met zeep behandeld.

Of u uw vloer kunt schoonmaken met zeep hang af van welk merk olie er op u vloer is gebruikt, maar als bij u nadrukkelijk is gezegd dat u de vloer alleen met water schoon kunt maken dan is het raadzaam zich daaraan te houden. Het beste kunt u advies vragen waar u de vloer destijds hebt gekocht, zijn weten naar alle waarschijnlijkheid hoe de vloer is behandeld en hoe u deze dient te onderhouden.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 30-03-2015 door Andre Dijks

Mijne dames en heren,

Ik heb altijd begrepen dat nat moppen geen optie is?

Wij zijn in het bezit van een rustiek frans eiken vloer die vorig jaar in de olie is gezet, naast het stofzuigen doen wij niets aan de vloer, echter zouden dit wel graag willen.

Vlekken en inloop vuil zou toch met iets schoon en fris gehouden kunnen worden? Alleen hebben wij geen idee, u?

Met vriendelijke groet,

Andre Dijks

Tekst naw
ParketLoods020 - 261 39 07info@parketloods.nlKeienbergweg 27, 1101 EX Amsterdam Zuid-Oost

Voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring

De prijzen in de webshop staan standaard op Incl. btw 

ParketLoods logo
ParketLoods