GRATIS parkeren bij onze loods in Amsterdam
  • No products in the cart.

Hoe houd je een houten vloer schoon?

Schoonmaken kan een behoorlijke klus zijn, en misschien ook niet je favoriete klus. Maar het is vooral belangrijk voor de waarde van je huis. Een goed schoongemaakte huis beschermt je huis. In het geval van houten vloeren is regelmatig schoonmaken de beste manier om uw vloer de tand des tijds te laten doorstaan. Het is niet moeilijk om parket of houten vloeren schoon te maken, en als je de volgende stappen volgt, zal de klus snel geklaard zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals met veel andere dingen is voorkomen beter dan genezen. Om grote schoonmaakbeurten te voorkomen, Met een deurmat bijvoorbeeld, waaraan iedereen zijn schoenen afveegt. Een groot deel van het vuil zal hierdoor buitenshuis blijven. En maak er een regel van dat natte schoenen buiten of in de garage moeten blijven. Vocht zorgt namelijk voor vlekken en onregelmatigheden in je parketvloer.

Wekelijkse vloeren schoonmaak

Ook al neem je deze voorzorgsmaatregelen, uiteindelijk zal je houten vloer toch vies worden, en moet je gaan schoonmaken. Allereerst moet je je houten vloeren elke week vegen met een zachte bezem of Swiffer. Een stugge bezem zou de vloer (voornamelijk de toplaag zoals olie, wax en lak) namelijk kunnen beschadigen.

Uiteraard moet je je vloer ook regelmatig zuigen. Let op dat je gebruik maakt van een stofzuiger met zachte (parket) borstel. Let ook op het type stofzuiger, zorg dat je stofzuiger niet te zwaar is. Zware stofzuigers kunnen je houten vloer beschadigen, en bijvoorbeeld deukjes veroorzaken.

De vloer afnemen met een vochtige dweil zou ook op wekelijkse, al dan niet tweewekelijkse basis moeten gebeuren. Gebruik geen kletsnatte dweil, maar een licht vochtige, goed uitgewrongen dweil of mop. Overtollig water kan de vloer beschadigen, de planken kunnen kromtrekken of er kunnen vlekken ontstaan. Men raadt aan om een scheutje witte azijn bij het dweilwater te voegen, dit weekt vet los en voorkomt een grijze zweem over het vloeroppervlak. Een te grote hoeveelheid azijn zal je vloer niet ten goede komen. Ga uit van een half kopje azijn op grofweg 4 liter. Het dweilwater moet je vervangen zodra het troebel is geworden. Nog beter is het een tweede emmer te gebruiken met schoon water om vuile dweil in voor te spoelen.

Hardnekkige vlekken of vet resten hebben een specifieke reiniger nodig. Er zijn vele merken op de markt. Test eerst of het reinigingsmiddel geschikt is voor jouw vloer door het op een onopvallende plek aan te brengen. Het reinigingsmiddel dient geen vlekken of residu achter te laten.

Met een beetje aandacht is het schoonmaken van houten vloeren geen moeilijke klus, en krijg je als beloning een kamer die er uitnodigend uitziet. Het schoonhouden van parket is de beste manier om je vloer te onderhouden en de waarde van je investering te behouden.

Pas op! Veel fabrikanten van houten vloeren hebben hun eigen regels voor het schoonhouden van hun product. Volg in dit geval de instructies van de fabrikant op.

2 reacties op “Hoe houd je een houten vloer schoon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *