Een houten vloer onderhouden

Een houten vloer is niet alleen mooi, maar het is ook een goede investering, die zich uitbetaalt wanneer u uw huis wilt verkopen. Dat is zeker belangrijk in deze tijd waar de verkoop van een woning niet altijd even eenvoudig is. Kijk maar eens bij makelaars daaar tsaat altijd aangegeven dat er houten vloer in de woning ligt, dat heeft namelijk meerwaarde. Zelf als de de potentiele kopers niet van een houten vloer houden is een gebruikte houten vloer nog goed te verkopen op bv Marktplaats. Maar dit is alleen het geval wanneer de vloer goed onderhouden is. Gelukkig is het onderhoud van een houten vloer redelijk eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen is enkele regels te onthouden, zodat het mooie uiterlijk en de kwaliteit van het hout behouden blijft.

Water is een factor waarmee rekening gehouden moet worden. Het is algemeen bekend dat hout kan kromtrekken wanneer het overmatig vochtig raakt. Vandaar dat alle gemorste vloeistoffen direct opgeruimd dienen te worden.

Gebruik alleen een licht vochtige dweil wanneer u de vloer wilt schoonmaken. Het is het beste om zo min mogelijk te dweilen, om de kans op grote vochtplekken te verminderen. Regelmatig vegen met een zachte bezem is nodig om te vooromen dat zand en aarde de vloer beschadigen. Zand bestaat namelijk uit hele kleine kristallen, die gezamenlijk het effect hebben van schuurpapier.

Een ander punt dat aandacht behoeft is dat houten vloeren gemakkelijk beschadigd raken. Bijvoorbeeld wanneer u zware voorwerpen over de vloer verplaatst. Vanwege deze reden is het belangrijk te onthouden om zware voorwerpen altijd los van de grond te verplaatsen. Het is ook aan te raden om vilten beschermnopjes onder de poten van uw meubels te plakken. U kunt daarnaast uw meubels op een stuk tapijt plaatsen. Op deze manier vermindert u de kans dat de vloer beschadigd raakt wanneer banken en stoelen heen en weer schuiven door dagelijks gebruik.

Hoge hakken kunnen al snel een vloer beschadigen, daarom kunt u deze schoenen beter niet binnen dragen. Als u het, om wat voor reden dan ook, niet kunt vermijden, let er dan op dat de hakken niet te scherp zijn of scherpe randjes hebben. Toch is het belangrijk om in acht te nemen dat er op een hoge hak veel druk uitgeoefend wordt, waardoor ook deuken snel zijn gemaakt.

Ten derde is het belangrijk dat u erop bedacht bent dat de zon veel schade kan veroorzaken aan hardhouten vloeren. Buitensporig veel blootstelling aan zonlicht kan ervoor zorgen dat de vloer verandert van kleur en vervaagt. Zorg er daarom voor dat geen enkel deel van uw vloer aan grote hoeveelheden zonlicht onderhevig is.

Gordijnen, andere vormen van raambekleding en zonwering zijn de goedkoopste manieren om zonneschade aan uw vloer te verkleinen. Wilt u overdag uw gordijnen niet dicht doen, dan kunt u UV-coating op uw ramen aan laten brengen, om zo ernstige zonneschade aan uw parketvloer te voorkomen.

Als u bovenstaande regels in acht houd, zal uw parket niet geruwineerd worden aan  krassen en deuken, en blijft de vloer jaren mooi. Vandaag een beetje verzorging verlost u van zorgen in de toekomst, wanneer u uw huis wilt verkopen of wanneer u een renovatie van de houten vloer zo lang mogelijk uit wilt stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *