GRATIS parkeren bij onze loods in Amsterdam
  • No products in the cart.

De verschillen en overeenkomsten tussen parket en laminaat.

Voor sommige mensen is het heel duidelijk wat het verschil is tussen een parket (houten vloer) en laminaat, maar als je je voor de eerste keer gaat bezighouden met het inrichten van een woning dan begrijpen wij dat dat helemaal niet zo duidelijk is. Daarom in deze blog een overzicht van de verschillen (en overeenkomsten) tussen parket en laminaat.

De overeenkomsten tussen parket en laminaat.

Hier kunnen we kort over zijn, dat is er eigenlijk maar één. Houten vloeren en laminaat zijn allebei vloeren. De andere eventuele overeenkomst is meteen ook het grootste verschil: het ziet er op het eerste gezicht allebei uit als hout, maar laminaat is gemaakt van kunststof. Al ziet het er nog zo ‘echt’ uit, er komt geen hout aan te pas bij de productie van laminaat.

De verschillen tussen parket en laminaat.

Laminaat Parketloods Eiken
Laminaat eikenpatroon

Dat brengt ons bij de verschillen tussen parket en laminaat. Zoals gezegd wordt laminaat gemaakt van een samenstelling van HDF (High Density Fireboard), decorpapier en een melamine afwerking, het is daarmee minder duurzaam dan parket. Voor de productie van kunststof is veel olie nodig, iets wat wij in Europa niet hebben.

Parket is gemaakt van nagenoeg 100% hout. Meer dan 90% van de bossen waar het hout voor onze parketvloeren vandaan komt, staan in Europa. De zagerijen die de bomen verzagen tot planken staan bovendien in vrijwel alle gevallen direct naast de bossen. En de fabrieken van onze parketvloeren staan in Nederland. Het hout hoeft daardoor maar één keer binnen Europa vervoerd te worden, dat maakt de transportlijnen dus kort. Houten vloeren zijn daarnaast 100% recyclebaar, wat ook de duurzaamheid ten goede komt.

Een ander verschil is dat parket een aantal malen opnieuw geschuurd en gelakt of geolied kan worden. Bij beschadiging of vlekken hoeft de vloer dus niet vervangen te worden, maar kan het simpelweg opgeknapt worden. Bij laminaat is dat niet mogelijk. Bij schade moet een deel van de vloer eruit, omdat dat de enige manier is om bij de beschadigde delen te komen. Omdat het decor van laminaat regelmatig wisselt, is het dan vaak niet meer mogelijk om de beschadigde delen te vervangen. In dat geval moet de hele laminaat vloer vervangen worden.

Parketloods Eiken houten vloer
Massief eiken houten vloer

Wat ook nog een leuk voordeel is van een houten vloer: je zou er zelfs voor kunnen kiezen om na een aantal jaren je vloer te schuren en opnieuw te lakken of oliën in een andere kleur! Kijk maar eens bij de verschillende behandelingen die mogelijk zijn bij onze massief eiken vloeren of op onze vloerinspiratie pagina.

Voor een volledig overzicht van alle verschillen en daarmee ook de voor- en nadelen van laminaat versus parket verwijzen we je graag naar de blog ‘Het verschil tussen lamelparket en laminaat’.

Heb je na het lezen van deze of een andere blog nog vragen? Stel ze gerust! Je vindt het reactieformulier onder deze blog.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *