De 10 voordelen van lamelparket

Bij lamelparket gaat er niet direct bij iedereen een lichtje branden.

Lamelparket ziet er hetzelfde uit als een houten vloer (parket), maar is opgebouwd uit lagen kruislings verlijmd hout. Lamelparket heeft een toplaag van echt hardhout met een onderlaag van goedkoper ander hout. Dit heeft grote voordelen ten opzichte van een houten vloer.
Er wordt nog wel eens beweerd dat de toplaag van lamelparket te dun is en dat je een massieve vloer veel vaker kunt schuren. Dit is maar gedeeltelijk waar.
Een massieve vloer kun je niet verder schuren dan 2 á 3mm boven het mes en groef. Dit komt er in de praktijk op neer dat je van de meeste massieve vloeren maximaal 3 á 4mm kunt wegschuren.
Een 3mm toplaag op een lamelparket lijkt misschien weinig maar als u weet dat een professionele parketteur zo’n 0.6mm tot 0.7mm wegschuurt dan is 3 mm opeens best veel!
Uitgaande van het wegschuren van 0.7mm betekent dit namelijk dat lamelparket met een toplaag van 3mm gemakkelijk 2 keer geschuurd en gerenoveerd kan worden. Gemiddeld genomen renoveert men een vloer eens in de 10 a 15 jaar. Dit betekent dat lamelparket met een toplaag van 3mm al 30 tot 45 jaar  meegaat!
De 10 voordelen van lamelparket die hier onder worden besproken zijn de voordelen in vergelijking met een massieve houten vloer.

De 10 voordelen van lamelparket:

1. Goedkoop in aanschaf

In vergelijking met massieve houten vloeren is lamelparket normaal gesproken goedkoper. Dit komt mede omdat lamelparket is opgebouwd uit 3 lagen. De onderste twee lagen zijn van goedkoop naaldhout en alleen de toplaag waar je op loopt en leeft, is van het duurdere hardhout zoals eiken, jatoba, merbau enz.
opbouw lamelparket A = onderlaag van naaldhout, B = kruislingse tussenlaag van naaldhout, C = toplaag van hardhout, D = afwerking (lak of olie)
opbouw lamelparket A = onderlaag van naaldhout, B = kruislingse tussenlaag van naaldhout, C = toplaag van hardhout, D = afwerking (lak of olie)

2. Duurzamer en milieu vriendelijker

Omdat lamelparket is opgebouwd uit lagen en alleen de toplaag is gemaakt van het langzaam groeiende hardhout. Door deze opbouw van het parket wordt er wel tot 80% minder hardhout verbruikt dan in een massieve houten vloer. Van de bovenkant is er geen verschil te zien tussen de twee vloeren. Als het lamelparket dan ook nog gemaakt is van hout uit verantwoord beheerde bossen (FSC), zoals bij ons het geval is, dan kan het niet groener.

3. Werkt minder

Door de 90 graden kruislingse verlijming van de lagen onderling wordt werking van lamelparket grotendeels tegengegaan. Hout werkt (zet uit en krimpt) voornamelijk in de breedte en door bovengenoemde kruislingse verlijming gaat de onderste laag en bovenste laag de werking van de middelste tegen en visa versa. Lamelparket werkt dan ook tot 80% minder dan massief parket.

4. Goedkoper om te leggen of te laten leggen

Lamelparket is uitermate geschikt om zwevend te leggen. Zwevend leggen is goedkoper omdat hier veel minder lijm voor nodig is. Verlijmen is wel tot 4 maal duurder per m2 dan een ondervloer van softboard of foam die gebruikt worden voor zwevend leggen. Daarnaast is de legprijs en het arbeidsloon voor zwevend leggen ook goedkoper, omdat het leggen van een dergelijke vloer veel minder tijd kost.

5. Wel geschikt voor vloerverwarming

De opbouw van lamelparket is zeer geschikt om op vloerverwarming te leggen. Lamelparket kan in tegenstelling tot massief parket veel beter tegen temperatuurverschillen. De warmteweerstand van lamelparket is eveneens een stuk lager dan massief parket van dezelfde dikte. Wij raden massief parket dan ook pertinent af op vloerverwarming omdat het teveel werkt en de vloer te langzaam opwarmt. Klik hier voor meer info over een houten vloer op vloerverwarming.

6. Lamelparket is makkelijk te verhuizen

95% van het lamelparket dat wij verkopen is verhuisbaar kliklamelparket. Door de klikverbinding is zelfs bij zwevend leggen verlijming tussen de planken onderling niet noodzakelijk. Een eenmaal gelegde vloer kan daarom kinderlijk eenvoudig weer uit elkaar gehaald worden en worden hergebruikt. Daarentegen moeten plankdelen van massieve houten vloeren ook bij zwevend leggen met elkaar verlijmd worden in de mes en groef verbinding. Als de vloer eruit gehaald wordt, breekt het mes vaak in de groef af waardoor hergebruik gecompliceerder is.

7. Mogelijkheid om zonder problemen zeer brede planken te installeren

3-laags lamelparket kan zonder gevaar voor schotelen (dit is het hol of bol trekken van planken) tot een 22cm brede plank worden gelegd. (De enige vereiste hiervoor is wel dat de  relatieve luchtvochtigheid tussen de 45% en 60%  gehouden wordt). Om zeker te weten dat een massief houten vloer niet kromtrekt, kunnen planken tot een maximale breedte van 14cm gelegd worden. Hoewel er massieve planken tot een breedte van maar liefst 26cm op de markt zijn, kunt u er op wachten tot deze planken krom gaan trekken of schotelen. De enige manier om dit te voorkomen is om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50% en 55% te houden. In de dagelijks praktijk is dit vrijwel onmogelijk in verband met de hele kleine marge.

8. Geen kieren tussen de planken

Het grootste deel van het lamelparket dat wij verkopen heeft een klikverbinding. Door deze verbinding sluiten de lamelparketplanken naadloods op elkaar aan waardoor ze als het ware één geheel vormen.
Als je een massieve vloer goed legt, heb je in eerste instantie ook geen naden. Maar helaas ontstaan deze na verloop van tijd wel. In de winter krimpen de afzonderlijke planken van de massieve vloer door de droge lucht van de centrale verwarming. Hierdoor kunnen er naden ontstaan tussen de planken. Bij lamelparket met een klik krimpt de vloer ook, maar door de klikverbinding zijn de planken onderling een plaat uit een stuk geworden, waardoor er geen naden tussen de planken ontstaan. Deze uit planken opgebouwde plaat krimpt dus in zijn geheel in plaats van dat iedere plank afzonderlijk gaat werken.

9. Kant en klaar geleverd en direct in te richten

Lamelparket is bijna altijd kant en klaar geolied of gelakt en daardoor kan er na het leggen direct begonnen worden met verhuizen. Geen droogtijden van lak of olie die op kunnen lopen tot wel 2 weken.

10. Kan op oppervlakte van 160m2 gelegd worden zonder werkingsgroef

Zoals hierboven al vermeld werd, werkt lamelparket veel minder dan massief hout. Door deze eigenschap kan er met lamelparket een veel groter oppervlak in één stuk gelegd worden. Bij massieve vloeren is het noodzakelijk om bij grote oppervlakken de vloer in kleinere delen op te splitsen. Dit is om werking van de vloer te voorkomen. In de praktijk komt dit er op neer dat er een naden in de vloer gemaakt worden, de zogenaamde dilataties of werkingsgroeven. Onnodig om te zeggen dat een dergelijke naad niet altijd even fraai is. Wij leveren parket dat tot 20m in de lengte en 8m in de breedte gelegd kan worden. Dat is bijna de dubbele oppervlakte die met massief parket gelegd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *