Creatief met houten vloeren, het kan!

U heeft jaren geleden een vloer in uw kamer gelegd of laten leggen, en u bent er een beetje op uit gekeken. Misschien heeft u onderhand nieuwe meubels of een andere stijl in uw kamer toegepast en past de kleur van het parket niet meer bij uw smaak. Het kan natuurlijk ook het geval zijn dat u onlangs bent verhuisd en de parketvloer er al lag. Hoe het ook zij, u zou dan een compleet nieuwe vloer kunnen uitkiezen. Maar er zijn meerdere manieren om uw oude vloer een nieuw uiterlijk te geven, zodat u er nog jaren blij van bent en geen dief bent van uw eigen portemonnee. 

Schuren en opnieuw lakken
U kunt de huidige vloer grondig schuren en er vervolgens een nieuwe afwerking op aanbrengen. Als u de vloer al jaren heeft, bent u waarschijnlijk wel bekend met de grondige onderhoudsbeurt die een vloer eens in de zoveel jaren vergt. In dat geval kunt u gemakkelijk kiezen voor een andere afwerking dan de afwerking die u normaal gebruikt. U kunt de houten vloer lakken of in de olie zetten. Sommige mensen vinden een onbehandelde vloer ook een zekere charme hebben, alles is mogelijk. Door de lak of olie in een bepaalde kleurtoon te kiezen of juist transparant te laten, krijgt de vloer een hernieuwde uitstraling. Wanneer u al enkele keren de vloer heeft geschuurd, moet u uitkijken dat u niet teveel van het hout afschuurt. Anders schuurt u tot op de tand en is de vloer niet meer bruikbaar.

Verven of stickers
Het is ook zeer goed mogelijk om uw vloer te verven. Er zijn verschillende soorten vloerverf verkrijgbaar bij de gemiddelde bouwmarkt. Populair is het whitewash-effect dat met speciale verf kan worden bereikt. Ook een effen witte vloer doet het al snel goed in elk interieur. Een andere trend die gezien kan worden in woonmagazines is het sjabloneren van de vloer. Hierbij verft u niet de gehele vloer, maar brengt u enkele 'eyecatchers' aan op de vloer voor een speels effect. Voor het verven dient u de vloer af te schuren, en na het verven is het aan te raden om een afwerkingslaag aan te brengen, zodat het niet te snel slijt. Dit is echter afhankelijk van de soort verf die u gebruikt en uw wensen. Voor degene die het niet met verf aandurft, is er plakfolie. Met plakfolie of een muursticker kunt u al heel snel een leuk detail aanbregen op de vloer zonder dat u de vloer blijvend veranderd.

Recyclen of verkopen van je 2de hans houten vloer
Het is ook een goed idee als je klaar bent met je houten vloer deze uit je woning te helen en te verkopen op bv Marktplaats. Dan heeft een andere liefhebber er nog wat aan. Indien je handig bent en wat opslagruimte hebt zou je de vloer ook kunnen opslaan. Timmerhout op voorraad is voor de doe het zelver ook altijd fijn. 

Repareren
Als u zich vooral ergert aan bepaalde beschadigingen of oneffenheden
in uw vloer, kunt u deze repareren. U kunt simpele hulpmiddeltjes als een tennisbal gebruiken voor schaafplekken, of een complete plank vervangen. Zie ons artikel over reparaties aan houten vloeren voor meer informatie.

De meest simpele methode is misschien nog wel om een vloerkleed over de vloer te leggen. Maar de bovenstaande oplossingen geven aan dat er ook een heleboel manieren zijn om de vloer zelf een compleet nieuwe look te geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *